Uutuudet Kirjat Tilaus Yhteystiedot Osuuskunta Runon ja suven päivä På svenska
 

Antero Virkki

Valkoinen kuolema

Kansikuva Jarmo Leppänen
ISBN 952-9505-46-9
Multiprint Oy Vaasa 2004

Julkaisupäivä 6.7.2004
Hinta 20 €

ESIPUHE

Antero Virkki kirjoitti 1940-luvulla suosittuja seikkailukirjoja. Häneltä ilmestyi vuonna 1945 Kätketty valtakirja I ja II sekä Helmisaaren aarre ja vuonna 1946 Salaluola ja Kaksihuippuisen vuoren salaisuus. Vuonna 1947 Virkiltä julkaistiin peräti kolme kirjaa Teollisuusvakooja, Kadonnut kassakirja ja Kummitustalo.

Virkin seikkailukirjat ovat oikeita "poikien" kirjoja, vauhdikkaasti ja pirteästi kirjoitettuja, mielenkiintoisia ja tapahtumarikkaita. Näissä kirjoissa lukija kohtaa haapajärvisiä, keskipohjalaisia ja keskisuomalaisia paikannimiä, seikkailevan poikaparin Aulis ja Reijo (kirjailijan omat pojat) sekä henkilöitä, jotka ovat tuttuja ainakin alueemme asukkaille.

Salanimen Antero Virkki taakse kätkeytyy haapajärvinen opettaja Aarne Talasmo (alkuaan Frilander). Aarne Talasmo (s.19.8.1899 Pieksämäellä, k.12.8.1964 Lappeenrannassa) teki yli kolmenkymmenen vuoden mittaisen elämäntyön Haapajärvellä kirkonkylän kansakoulun opettajana ja kansalaiskoulun johtajana vuosina 1928-1962. Vuonna 1957 hän kirjoitti Haapajärven kirkonkylän kansakoulun vaiheet vv. 1881-1957.

Kädessäsi oleva Valkoinen kuolema julkaistaan postuumina 40 vuotta kirjailijan kuoleman ja 55 vuotta kirjan kirjoittamisen jälkeen.

Valkoisen kuoleman julkaiseminen sai alkunsa tammikuussa 2003. Tapasin Aarnen pojan Auliksen ruokakaupan kassajonossa. Aulis kertoi, että hänellä on Antero Virkin julkaisematon käsikirjoitus kotonaan. Innostuin ja seuraavana päivänä Aulis toi Valkoisen kuoleman alkuperäisen käsikirjoituksen työpaikalleni. Kotona selasin varovasti kellastuneita kirjoituskoneella kirjoitettuja liuskoja, joihin oli tehty lyijykynällä korjauksia.

Helmikuussa otin yhteyttä Kustannusosuuskunta Länsirannikkoon ja joulukuussa saimme kuulla, että Länsirannikko on valmis julkaisemaan Valkoisen kuoleman. Kannuslainen kuvantekijä Jarmo Leppänen lupautui kansikuvan tekijäksi.

Olen toimittanut Valkoista kuolemaa pieteetillä, jotta Antero Virkin julkaistujen teosten tyyli ja ajan henki säilyy.

Tämän kirjan tapahtumat sijoittuvat vuoteen 1948. Lukija voi päätellä ajankohdan kohtauksesta, jossa nimismies Raitala lueskelee aamun sanomalehtiä hotelli Jyväshovissa. Lehtien uutiset käsittelevät valtiollisia vaaleja, Palestiinan sotaa ja Berliinin kriisiä.

Valkoisen kuoleman ja muiden huumeiden vastainen taistelu taitaa olla ajankohtaista myös tämän päivän Suomessa.

Jännittäviä lukuhetkiä!

Haapajärvellä pääsiäisenä 2004

Veijo Tikanmäki

Lue lisää Virkistä: www.kirjastovirma.net

 

 
 
Klikkaa takakantta: