Uutuudet Kirjat Tilaus Yhteystiedot Osuuskunta Runon ja suven päivä På svenska
 

Heikki Kotka

Ikkuna pilvien yllä - Fönstret ovan molnen

Vaatimaton kulkija
Ei keneenkään oma
Tuli mistä tuli
Runon lehtiä kädessään
Myi sanomaa

Ikkuna pilvien yllä/ Fönstret ovan molnen on Ruotsin Surahammarissa asuvan runoilija, kuvataiteilija Heikki Kotkan (s. 1940) viides runokirja, ja neljäs Länsirannikon kustantama. Kannuksessa syntynyt Kotka on asunut Ruotsissa vuodesta 1966 lähtien. Hän on nimekkäimpiä suomenkielisiä runoilijoita, jotka asuvat ja kirjoittavat Ruotsissa. Kotka on näkyvä hahmo ruotsinsuomalaisen kulttuurin kentällä ja hänet tunnetaan myös kuvataiteilijana.

Tutkija Satu Gröndahl kirjoitti Kotkan edellisestä kokoelmassa Liekki-kulttuurilehdessä: ”Kotkalle lienee tyypillistä toteava, välistä lakoninenkin sanankäyttö, joka antaa lukijalle tilaa ja mahdollisuuden tehdä omia tulkintoja. Mielenkiintoiseksi Kotkan runot tekee näennäisesti yksinkerroksisen kielen moniulotteisuus. Useat runot voisivat itse asiassa toimia meditatiivisina teksteinä, jotka tuottavat uusia ja arvaamattomiakin ajatuksia ja assosiaatioita.”

Kustannusosuuskunta Länsirannikko on ylpeä voidessaan jatkaa jo kymmenen vuotta kestänyttä menestyksekästä yhteistyötä Kotkan kanssa. Erityisen tärkeää tämä on siksi, että ruotsinsuomalaista kulttuuria tunnetaan Suomessa huonosti. Risto Ahti kirjoitti Kotkan kokoelmasta Saaren sinermän takana (Kaleva 27.1.2000): ”Heikki Kotka näyttää pystyvän lentämään vaivattomasti Pohjanlahden yli. Tätä voidaan pitää melkoisena ihmeenä… Näen Kotkan sitovan itse omat kotkansiipensä. Ehkä on mahdollista rakentaa siltaa myös Ruotsin puolelta Suomeen – juuri sitä ei ole koskaan aiemmin tapahtunut.”

Aikaisempien teoksien tapaan myös Ikkuna pilvien yllä on täysin kaksikielinen, ja käännöksestä vastaa tälläkin kertaa Anita Sällberg.

Heikki Kotkan kaunokirjallinen tuotanto:
Ihminen – Rakastan sinua/ Människa – Jag älskar dig (omakustanne 1996)
Saaren sinermän takana/ Bortom den blånande ön (Länsirannikko 1999)
Puut täynnä pesiä /Träden fyllda av reden (Länsirannikko 2003)
Ajolauta – Valitut runot/ Drivplanka – Valda dikter (Länsirannikko 2005)

Kotkan runoja on lisäksi julkaistu useissa lehdissä ja runoantologioissa sekä Suomessa että Ruotsissa. Lisäksi hän on kirjoittanut Eskilstunan suomenkielisen sosiaalidemokraattisen yhdistyksen historiikin vuonna 2007.

Ruotsin Kirjailijaliiton jäsen 2000-.

Heikki Kotka on ollut Ruotsinsuomalaisten Kirjoittajien Yhdistyksen johtokunnassa vuodesta 1996 lähtien ja toimii nykyisin yhdistyksen sihteerinä.

Kotkalle myönnettiin 2007 ruotsinsuomalaisen kirjoittajayhdistyksen Kaisa Vilhuinen –palkinto koko tuotannon perusteella sekä toiminnasta ruotsinsuomalaisen kirjallisuuden hyväksi Ruotsissa

sidottu, 144 s.
Graafinen suunnittelu ja valokuvat: Kai Kangassalo
Käännös: Anita Sällberg
ISBN 978-952-9505-70-8
Julkaisupäivä 6.7.2009

Hinta 15 €

Tee tilaus sähköpostilla tai puh. 06-831 5799.

 
 

Lue Kotkan edellisestä runokokoelmasta Ajolauta - Drivplanka (2005)